Su ve Lezzet

İyi Kahve Yapmak İçin İdeal Su Nasıl Olmalıdır?

Kahve dünya çapında en sevilen ve en çok tüketilen içeceklerden biridir. Güne iyi bir başlangıç yapabilmek, dost sohbetlerimize tat katmak, ders çalışırken daha iyi konsantre olabilmek veya sadece keyif için kahve tüketiriz. Peki bu çok severek tükettiğimiz içecekten en iyi tadı alabilmek için kahvede İdeal Su Nasıl Olmalıdır hiç düşündünüz mü?
İçtiğimiz kahve %97-98 oranında sudur. Bu nedenle -ister evde, ister ticari bir ortamda- kahve yaparken suyumuzun kalitesine mutlaka dikkat etmeliyiz.

Kahve İçin İdeal Su Nasıl Olmalıdır?

Kahve demlemek için en ideal su kesinlikle ama kesinlikle klorsuz bir sudur. Klor belediyeler tarafından sudaki zararlı organizmaları öldürmek için arıtma tesislerinde kullanılan veya suya oldukça kötü bir tat ve koku ekleyen bir kimyasaldır.
İyi bir kahve deneyimini, kahvenin harika kokusu olmadan düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle sudaki tüm klor arıtılmalıdır. Su arıtma cihazları kullandıkları karbon blok filtrelerle suyun içindeki kloru ve ona bağlı olarak suda oluşan kötü koku, kötü tat ve kötü rengi sudan filtrelerler.

Klor ve kloraminlerin varlığı kahvenizin kokusuna keskin bir kimyasal koku ekler ayrıca sudaki renk kahvenizin rengini de bulanıklaştıracaktır.

Amerikan’nın önemli kahve derneklerinden biri olan Speciality Coffee Association, kahve yapmak için suda olmaması gereken üç faktörü şöyle tanımlamıştır. Kahvenin tam tadı ve kokusunu ortaya çıkarabilmek için suda herhangi bir aroma, renk ve klor bulunmamalıdır. Dernek ayrıca yüksek kaliteli kahve demlemek için gerekli olan su kimyası için beş kriter belirlemiştir. Bunlar, sudaki kalsiyum ve sodyum miktarı, TDS oranı (toplam çözünmüş katı madde), pH ve toplam alkalinite seviyeleridir. Bu standartlar SCA tarafından, üstün kalite ve lezzette kahve yapabilmek amacıyla belirlenmiştir. Tabii ki iyi kahve için, kahve çekirdeklerinin kalitesi, suyun sıcaklığı ve eğer kullanılıyorsa kahve makinesinin niteliği ve demleme prosedürü de önemli faktörlerdir.

1. İdeal Su Nasıl Olmalıdır – Kalsiyum sertliği

Suyun kalsiyum sertliği, suda bulunan çözünmüş kalsiyum iyonlarının sudaki oranıdır. Suyun toplam sertliği hem çözünmüş kalsiyum hem de magnezyum iyonlarını ölçer. Kahve ve espresso demlerken suyun düşük kalsiyum içeriğine sahip olması önerilir. Yüksek kalsiyum oranlarında suyunuz kireçli olacak ve kahvenin aromasını bozacaktır. SCA’nın sudaki kalsiyum sertlik oranı önerisi litre başına 17-85 mg’dır. İdeal sertlik ise yine aynı kuruluş tarafından litre başına 51-68 mg olarak tanımlanmıştır.

2. İdeal Su Nasıl Olmalıdır – pH

Kahve yaparken kullandığınız suyun pH değeri kahvenizin tadı için oldukça önemlidir. pH değerine bakara suyumuzun asidik, nötr ya da bazik olup olmadığını anlayabiliriz. pH suyun alkalinitesinin ölçümüdür. 1’den 14’e kadar değişen ph ölçeğinde 7 değeri suyun nötr değeridir. Onun altındaki değerler asidik, üstündeki değerlerse suyun alkali olduğunu gösterir. Kahve yaptığımız suyumuzun pH değerinin en az 7 olmasına dikkat edilmesi gerekir. Su asidik oldukça kahvenin tadı acılaşacak, su aşırı alkali olduğundaysa kahve olması gereken sertlikten uzaklaşacak ve donuk, yumuşak bir tada sahip olacaktır.

3. Sodyum Miktarı

Kahve hazırlamak için ideal sodyum seviyesi 10 mg / L’dir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bulgularına göre, su kaynaklarının çoğunda 20 mg / L’den daha az sodyum bulunur. Bu nedenle, kahvehaneniz için bir kuyudan su çekmediğiniz sürece, suyunuzda istenmeyen sodyum seviyeleri zaten yoktur.

Bununla birlikte, sodyum ticari ve konut suyunda su yumuşatma işleminin bir yan ürünü olarak bulunur. Artan su sertliği espresso makinelerini mahvederken, bir su yumuşatıcısı kullanmak suya fazladan çok fazla sodyum ekleyecektir. Suda fazla sodyum bulunması kahve çekirdiğinin zengin notaları arasındaki geçişleri yok edecek ve kahvedeki zengin lezzet nüanslarını azaltacaktır.

4. TDS Değeri

TDS (Total Dissolved Solids), suda çözünen tüm minerallerin, tuzların, inorganik ve organik maddelerin ve iyonların ölçümüyle elde edilen bir değerdir. TDS, ağır metaller, nitratlar, potasyum, ve böcek ilaçları gibi kirleticilere kadar her şeyi içerir. Genel olarak, yüksek TDS seviyeleri çok sert ve sağlığa zararlı su anlamına gelir.

Kahve demlemek için düşük TDS seviyeleri tercih edilir. Tıpkı kalsiyum sertliğinde olduğu gibi mineral içeriği de ekstraksiyon işlemi ve bunun sonucunda kahvenin tadı üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle tercih edilir. SCA ticari kahve demleme amaçları için TDS’yi 150 ppm civarında önerir. PPM, Parts Per Million’ın kısaltmasıdır. (Milyonda birlik birim) Herhangi bir sıvının milyonda birlik kısmındaki madde miktarının belirtilmesi için kullanılır.

Yukarıda saydığımız nitelikleri taşıyan bir su ile demlediğiniz kahveniz lezzeti bir içime sahip olacaktır. Şimdiden herkese afiyet olsun.

NSF ve FDa sertifikalı Puretron Water su arıtma cihazları ile sudaki kloru tümüyle filtreleyebilir, sağlıklı ve kaliteli su elde edebilirsiniz. Su arıtma cihazlarımızla elde edeceğiniz suyla yapacağınız çayınızı ve kahvenizi mutlaka tanıdıklarınıza ikram etmek isteyecekseniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir